Miért beszélnek az európaiak még mindig a háborúról? Könyvbemutató

A XX. Század Intézet évkönyve amellett, hogy néhány, magát makacsul tartó történelmi közhellyel is igyekszik leszámolni, önmagában is tanulságos olvasmány.

Akik sztárszerzőket olvasnának szívesen (Mart Laart, Anne Applebaumot vagy Bukovszkijt), azok is kedvükre mazsolázhatnak benne, de a lengyel történelem vagy a második világháború iránt érdeklődők sem fognak csalódni. A kiadvány négy konferencia szerkesztett előadásait tartalmazza: olvashatunk a világháborús vereség történetéről és lélektanáról, a totalitárius koalíció által áldozatnak kiválasztott Lengyelországról és a háború kezdeteiről, a katyńi mészárlásról és annak utóéletéről, illetve a tragikusan fiatalin elhunyt történészről, Andrzej Przewoźnikról.

A 20. század („a táborok évszázada” – ahogy egy könyv címe jellemzi) az emberi aljasság egészen új dimenzióit nyitotta meg, de a legvisszataszítóbb mind közül valószínűleg Hitler és Sztálin kézfogója volt. Ez a szövetség bizonyos szempontból még a német hadüzenetet is túlélte, mutatja a varsói felkelés – hangsúlyozták a beszélgetés résztvevői, Schmidt Mária és Horváth Miklós. A történészek új szemszögből értékelték a második világháborút, megdöntve az eddigi történetírás toposzait.

Vissza