RÓLUNK ÍRTÁK
Rólunk írták

Oldalak száma:  1  2  3  4  5 


Kérjenek bocsánatot!
Schmidt Mária történész szerint a mai román vezetőknek egyaránt meg kell követniük Marosvásárhely magyar és román közösségét, amiért a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését. A XX. Század Intézet és a Román Kulturális Intézet ...
Szatmári friss újság
2012. március 22.
 
Temetetlen múlt

Huszonkét évvel ezelőtt a magyarok átélték a félelmet, az elbizonytalanodást, hiszen különböző politikai erők nemkívánatosnak tartották őket a szülőföldjükön – fogalmazott Schmidt Mária történész azon a budapesti konferencián, amelyen magyar és román politológusok, történészek, emberjogi aktivisták értekeztek az 1990 márciusában Marosvásárhelyen történt etnikai zavargásokról. Közismertebb nevén a fekete márciusról.

kronika.ro
2012. március 22.
 
A fekete márciusra emlékeztek a Terror Házában

Erdélyi magyar és román meghívottak részvételével emlékeztek az 1990 márciusi, marosvásárhelyi eseményekre a budapesti Terror Háza múzeumban.

Sit-e Magazin
2012. március 21.
 
Schmidt Mária: A román vezetőknek meg kell követniük a marosvásárhelyieket

A történész szerint a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését.

hirado.hu
2012. március 20.
 
Kaszákkal, fejszékkel rohantak a magyarokra a feldühödött románok

A magyarok és a románok 22 évvel ezelőtt összecsaptak Marosvásárhelyen, de máig nincs válasz arra, mi volt az igazi oka a vérengzésnek. A Terror Háza és a Román Kulturális Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a halálos áldozatokkal járó fekete márciusra kedden este.

Magyar Nemzet Online
2012. március 20.
 
Schmidt Mária: a román vezetőknek meg kell követniük a marosvásárhelyieket

Schmidt Mária történész szerint a mai román vezetőknek egyaránt meg kell követniük Marosvásárhely magyar és román közösségét, amiért a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését.

stop.hu
2012. március 20.
 
Kirándulás a ˝paradicsomba˝

Ma sincs benne történelmi emlékezetünkben, hogy az ’56-os megtorlás során a kgb közel ezer embert deportált a szovjetunióba.

Magyar Hírlap Online
2012. március 12.
 
Rendezni végre
A XX. Század Intézet évkönyvének címkérdését naiv amerikaiak és a múlttal számot vetni nem akaró európai értelmiségiek egyaránt felteszik. Pedig a válasz végtelenül egyszerű: ha több mint negyven évig erősen gátolva voltunk abban, hogy tárgyilagosan kibeszéljük, feldolgozzuk a közelmúltat, ...
HetiVálasz
2012. január 26.
 
Musée de la Terreur

Budapest, Hongrie

GEO magazin – francia kiadás
2011. szeptember 1.
 
A katyni bűn megtorlatlan maradt

1940 tavaszán a szovjet titkosrendőrség, az NKVD közel huszonkétezer lengyel katonát, köztük neves értelmiségieket gyilkolt meg a katyni erdőben. A kegyetlen módon végrehajtott tömegmészárlás máig beforratlan sebe az orosz-lengyel kapcsolatoknak, annál is inkább, mert a bűn megtorlatlan maradt részben a nyugati szövetségesek rövid távú politikai érdekei miatt. A katyni gyilkosságról tegnap délelőtt a XX. Század Intézet, a Terror Háza Múzeum és a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács szervezésében konferenciát rendeztek, délután pedig kiállítás nyílt az Andrássy úti múzeumépületben.

Magyar Nemzet
2008. október 30.
 
A lengyelek tragédiája

Kiállítással emlékeznek meg a Terror Háza Múzeumban az 1940-es katyni tömeggyilkosságról, amikor Sztálin parancsára 22 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki. Andrzej Przewoznik lengyel történész, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője lapunknak elmondta: a lengyel nép nem nyugszik meg addig, amíg Oroszország nem néz szembe a történtekkel.

HetiVálasz
2008. október 30.
 
Az elhallgatás szimbólumává vált a katyni mészárlás

Az elhallgatás és a cinizmus mintapéldányának tekinthető az 1940. március 5-én a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által a katyni erdőben végzett mészárlás – hangsúlyozták a XX. Századi Intézet által rendezett konferencián szerdán Budapesten.

MNO
2008. október 29.
 
Jogtalanul taszították ki a hazai svábságot
Súlyos bűn volt a magyarországi németek kitelepítése. A jórészt kommunista nyomásra végrehajtott akciók során több tízezer embert taszítottak ki otthonából. Tegnap az elüldözöttekre emlékeztek a Parlamentben.
Magyar Hírlap
2007. november 16.
 
Restaurált szovjet múlt
Az emberek előbb-utóbb kimennek az utcára
Heti Válasz
2007. november 15.
 
Zsákutcás kommunista történelem
Vlagyimir Bukovszkij szerint hiába próbálták apró trükkökkel javítgatni a rendszert
Magyar Hírlap
2007. november 11.
 
Reggeli Krónika
Kádár János 32 évig irányította Magyarországot és egy korszak névadója lett. Mit kezdjünk vele? - ezzel a címmel rendeztek tegnap nemzetközi konferenciát, a XX. Századi Intézet szervezésében.
Kossuth Rádió
2007. június 18.
 
Hírek
A Lánchíd Rádió híreiből
Lánchíd Rádió
2007. június 18.
 
Heti hírmondó
A DunaTV Heti hírmondó című műsorából
DunaTV
2007. június 17.
 
Velünk élő Kádár: a politika az árulások művészete
Alattomos, gyáva áruló, embereket megnyomorító tömeggyilkos, antihős. Reálpolitikus, kacsintgató cinkos, aki a nép jólétét tartotta szem előtt és felmérte Magyarország lehetőségeit, és ki is használta azokat a maga javára. A XX. Század Intézet szervezésében pénteken az Andrássy Egyetemen e címmel rendeztek konferenciát: "Mit kezdjünk vele? Kádár János (1912-1989)". A tanácskozáson a legnagyobb sikert egy volt KISZ-titkár aratta: szerinte a politika az árulások művészete, és tegyük hozzá: Kádár ebben igazi virtuóz volt.
Index
2007. június 17.
 
Tizenhat óra
Ma van Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulója. Tegnap a XX Századi Intézet konferenciát rendezett Kádár Jánosról, és egyáltalán nem az elvetés, hanem az értékelés jegyében. Schmitt Mária főigazgató azt mondta, hogy: fel kell használnunk a Kádár rendszer tapasztalatait, a káros, meddő, vállalhatatlan terheket magunk mögött kell hagynunk, a jókat pedig tovább kell vinnünk. Hogy kiderüljön, mik is azok a jó terhek? - ahhoz számtalan jó indulatú és tisztázó szándékú konferenciát kell még majd rendezni. A vagy-vagy helyett, ésekkel kell gondolatokat összekötni, ami nem mindig egyszerű feladat.
Kossuth Rádió
2007. június 16.
 

vissza
f�al

  Fejlesztette a
CENTER.HU Kft.
mail.terrorhaza.hu 1@mail.terrorhaza.hu

       Impresszum  |  Adatkezelés  
www.magyarforradalom1956.hu www.lakossagcsere.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.koestler.hu www.svabkitelepites.hu www.orwell.hu www.magyarholocaust.hu www.magyartragedia1945.hu www.szexualisforradalom.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu http://www.elsovilaghaboru.com/